PROGRAM

Kyrkhamnsdagen 2024

8 september kl 11-15



Det här händer på Kyrkhamnsdagen!

De olika programpunkterna sker på olika ställen i Lövsta och Kyrkhamn.

Man kan promenera tvärs över området på 20 minuter.

Till området är det fri entré och de flesta programpunkterna är helt gratis!

Bilparkering finns i begränsat antal men lämna gärna bilen hemma!

Ska du parkera sker det bäst på fältet invid Lövstabadet, parkeringsvakter med gula västar hjälper dig på plats. 

Gratis busstransport. Hela dagen går också 4 bussar runt i en slinga på området (blå markering på kartan nedan). Hållplatserna är markerade med en röd ring och ute i verkligheten är de markerade med skyltar på stolparna längs vägen.



Håll utkik efter en sådan här skylt


 om du vill åka buss.

 

Karta över evenemangsområdet Kyrkhamnsdagen 2024




KONTORSVILLAN OCH LÖVSTABADET

1.  Lyckebo Trädgårdscafé

Den gamla Kontorsvillan inhyser nu ett populärt kafé som är väl värt ett extra besök.  

 

2.   Kontorsvillans parkering

Föreningen #Rädda Lövsta informerar om sitt arbete och hur byggplanerna för kraftvärmeverket fortskrider. Hör om vad som hände vid Miljödomstolen och vad som händer i Övermiljödomstolen.

 

3.  Lövstabadet

Hässelby Scoutkår hittar ni vid nedgången till Lövstabadet beredda att berätta om sin verksamhet. Nere på stranden kan man grilla en hamburgare och pröva på att paddla kanot. 

 

4.  Sjöstugan

Nuvarande byggnad är uppförd som semesterbostad under mellankrigstiden. Under senare år har den inhyst några enklare kaféverksamheter. Ingen aktivitet finns här på Kyrkhamnsdagen.

 

KVARNBERGSHÖJDEN

5.  Folkskolan.

För att hantera det alltmer ökande barnantalet uppfördes 1902 en skolbyggnad, vackert belägen med betagande utsikt över Lövstafjärden. Skolan togs i bruk 1903 och elevantalet steg då omgående från 44 till 128. Året därpå är elevantalet uppe i 168 elever uppdelade i småskola och folkskola. Skolverksamheten upphör 1938. Under de tre följande decennierna disponeras huset som ungdomsgård av Spånga ungdomsråd. 

Idag inhyser skolbyggnaden konstnärsateljéer. Folkskolans konstnärer Lars Nilsson, Michael Fare och Jon Holm deltar i årets Kyrkhamnsdag vid utställningen i Kasernen (se punkt 8 nedam), men har desvärre ingen möjlighet att denna gång hålla sina ateljéer öppna.

 

KYRKHAMNSBYN

6.  Ingenjörsvillan. 

Byggdes år 1892 som bostad för renhållningsverkets chef.  Till huset hörde en stor trädgård för odling av grönsaker, frukt och bär.  Besök gärna gården, njut av den vackra utsikten och känn historens vingslag från när Sveriges första civilingenjör i sophantering, Karl Tingsten, slog ner sina bopålar här tillsammans med hustru, svärmor, två små barn och en piga. Ett av barnen, sonen Herbert, blev senare en välkänd författare och chefredaktör för Dagens Nyheter under många år.

Ute på gårdsplanen möter ni barn- och ungdomsorganisationen Ekumenia som har en bred verksamhet med en inriktning som "erbjuder en varm och trygg miljö där alla barn kan få vara sig själva och känna sig som hemma".

 

7.  Besök bigården - bli bekant med både biodlare och bin.

I Kyrkhamns informationsträdgårdar har Fältskolan sina bikupor och på Kyrkhamnsdagen har ni möjlighet att träffa två av landets mest namnkunniga biexpexperter, tillika biodlare - Lotta Fabricius Kristiansen och Preben Kristiansen. Om ni vill får ni, tillsammans med Lotta, helt stickfritt gå in i en kupa och se det spännande samhället på riktigt nära håll.

I Fältskolans pollineringsträdgård visas utställningen SURR! Syftet med utställningen är att synliggöra mångfalden bland pollinatörerna och att de är specialiserade på olika växter.  Det är exempelvis både humlor, solitärbin, fjärilar, skalbaggar, honungsbin och flugor som hjälper till med pollineringen. Utställningens utformning är ett samarbete mellan Pollinera Sverige, Artdatabanken SLU och fotografen Lena Granefelt.

 

8.  Hantverkshuset Kasernen  

Kasernen byggdes 1882 som bostad åt de ogifta arbetarna på den närbelägna sopstationen. Dessförinnan hade de bott under miserabla förhållanden på tippområdet. Sista hyresgästen flyttade ut på 1970-talet. Idag är huset fyllt av ateljéer och verkstäder.                                  

Besök några av områdets konstnärer och hantverkare. Se pågående arbeten. Öppna ateljéer och gemensam utställning.

Bottenvåningen.

-  Kerstin Larsson håller sin ateljé öppen med alla sina vackra glaskonstverk.

Marja Koskiniemi har öppet i sin ateljé och visar akvareller och glas i fusingteknik. 

-  Besök textilkonstnären och virkningsexperten Xiao Yao Sääf. Se en utställning med bl.a. virkade blommor och bär.  Försäljning av smycken och andra alster. 

Övervåningen 

– Här visas en en utställning med fristående verk av konstnärerna i Kyrkhamn.

Christer Jansson har öppen ateljé och visar måleri och objekt.

Lisa Marie Green har öppen ateljé och visar måleri.


Bottenvåningen södra ingången (högra gaveln)

– Här visar och säljer Kerstin Johansson sin keramik.


9.  Marketenteriet.

Byggnaden uppfördes 1892 som utspisningslokal (marketenteri) för arbetarna på sopstationen. Här åt man frukost och middag i den stora matsal som fanns på bottenvåningen. År 1898 inreddes en lokal på övervåningen som skola för de 50-tal barn som nu bodde i Kyrkhamn. Här fick också lärarinnan ett rum att bo i. Byggnaden byggdes några år senare om till familjebostäder. Idag är byggnaden ateljeer och verkstäder för yrkesverksamma konstnärer.

Möt konstnärerna och se några pågående arbeten. 

Öppen ateljé hos konstnär Elisabeth Sivard som visar måleri och fotomontage.

Segeljakten Tanja, byggd 1896 och alltså jämngammal med husen i Kyrkhamn, visas under pågående restaurering av Lennart Andersson.

 

KYRKHAMNSUDDEN

 

10.  Torpet.

Kyrkhamnstorpet är området äldsta bevarade byggnad, med anor från 1600-talet. Virket är till stora delar från träd som då var 150-200 år gamla, vilket innebär att dessa började växa någon gång på 1400-talet. Siste torparen flyttade ut från torpet i början av 1900-talet och sedan drygt 20 år hyrs det av Kyrkhamns Fältskola.

Besök Fältskolelägret och ventilera planerna för friluftsområdet.

Möt storfiskaren Magnus och få tips om hur du lyckas med fiskefänget. Försäljning av fisk.

Träffa mathantverkaren och kinaexperten Ludde, få tips om hur du bäst använder honung vid tillverkning och förädling av mat och dryck. Försäljning av lokalproducerad honung och Jun.

Försäljning även av lokalproducerad äppelmust och honungsbakat bröd.

Demonstration av mustning på mikronivå och till husbehov. Två tillfällen - kl 12 och kl 14.

Två Foodtrucks, en med mat och och en med glass.

I samarbete med den välkända glassgurun Sticky Nicky har vi dagen till ära låtit Nicky tillverka glass bl.a. baserad på vår egen honung och äppelmust. Glassen hittar ni i den rosa bilen med kossan på.  

I den svarta bilen hittar ni Taste on wheels som serverar indisk mat av högsta klass. Här finns både kyckling. lamm och helt vegetariska rätter.

 

11.  Inspektorsbostaden.

Byggdes 1892-1893 för gifta arbetare på sopstationen. Villan inreddes med sex enrumslägenheter, för att få möjlighet att bosätta sig här krävdes en viss särställning. Bland de först inneboende fanns bland annat maskinisten Björkrot, båtbyggare Dammberg och kusken Johansson.

På gårdsplanen utanför huset hittar ni familjen Karlssons Kyrkhamnsloppis. Familjens matrona Rose-Marie är född och uppvuxen på gården.

Servering av korv och kaffe.

 

12. Stenvillan.

Vid sekelskiftet behövdes stora mängder gatsten för Stockholms expansion. Man ansåg att man funnit lämpligt berg vid Kyrkhamn. Brytningen påbörjades 1899 och Stenvillan byggdes för att skapa bostäder för de stenhuggare som arbetade vid stenbrottet. Härifrån skickades sten in till Stockholm med pråmar. Bland annat användes sten från Kyrkhamn till uppförandet av riksdagshuset. Redan 1907, efter åtta års drift, lades verksamheten ned på grund av alltför ojämn kvalitet på råmaterial. Verksamheten flyttades då över till Stenhamra på andra sidan Lövstafjärden. huet byggdes då om till lägenheter för arbetare vid sopstationen.

Under senare år har huset i första hand använts till verkstäder. Tyvärr dock inga öppna under årets Kyrkhamnsdag.

 

SKOGSBERG

13.  Öppen ateljé. 

Ilse Dulmanis, som bott i Skogsberg hela sitt liv, håller sin ateljé öppen och visar pågånde arbeten.

 

SIGFRIDSDAL

14. Torpet Nybygget

Torpet Nybygget (el. Petersdal) byggdes troligen 1860 och återfinns i mantalslängderna från 1865. Det är då ett torp under Riddersvik. Byggnaderna har sedan 1900-talets mitt varit utarrenderat till trädgårdsbruk och som lantarbetarbostad till Riddersvik. Trots idoga protester och olika instansers vädjan om bevarande beslutade Stockholms stad att byggnaderna skulle rivas, vilket även skedde 2022.

Även de informationstavlor som satts upp av Hässelby hembygdsmuseum har nu rivits ner. Men den intressanta historien finns bevarad och sammanfattas väldigt fint av Rolf Nordins bildspel som man kan se via länken på hembygdsföreningens informationstavla. 

 

LÖVSTA BY

15. Båthamnen

Småbåtshamn och uppläggningsplats för Lövsta båtsällskap och Kyrkhamns varvsförening.

Hamnen och varvet hade dessvärre ingen möjlighet att hålla öppet vid årets Kyrkhamnsdag.

 

16.  Lövsta bytomt. 

Här  finns Stockholms enda bevarade storhög från 400-talet e.kr. Här finns också resterna av Lövsta by, omskriven i kungliga brev redan under 1400-talet. Några av gårdarna användes som bostäder till renhållningsarbetarna ända in på 1940-talet. Hässelby hembygdsföreningen och Stockholms stadsmuséum har satt upp informationsskyltar som beskriver byns  spännande och viktiga plats i Stockholms historia.

 

GAMLA STICKSPÅRET

17. Lövsta damm- och våtmarkssystem

Innanför bytomtens angränsande gärdesgård finns den nedre dammen i Lövsta damm- och våtmarkssystem. Projektet är unikt samarbete mellan Kyrkhamns Fältskola, Hässelby golfklubb, Hässelby-Vällingby stadsdel och flera av stadens förvaltningar. Projektet syftade till att minska läckaget av kväve och fosfor från Lövstafältet ut i Mälaren, samtidigt som gofklubben fick en vackrare och mer utmanande bana. Sedan projektet startade för drygt 15 år sedan har utsläppen av kväve och fosfor minskat med närmare 70 %. En informationstavla beskriver projektet mer i detalj.

 

18.  Västerorts RC sportklubb. 

Klubben som bildades 1979 har som motto "att vara den öppnaste och roligaste klubben för radiostyrd bilsport i hela Mälardalen". Sina lokaler har man i Vinsta och fyra utomhusbanor vid Kyrkhamnsvägen 1 i Lövsta.

Provkör radiostyrda bilar och beundra de som verkligen kan ratta dom häftiga fordonen.

 

19. Plebs Choppers. 

Denna station är en av de mest populära under tidigare år. Här finns några av landets mest makalösa motorcyklar, för att inte nämna deras ägare.

Vi hoppas verkligen att Plebs har möjlighet att öppna grindarna för oss alla i år.

 

 

LÖVSTAFÄLTET  

20.  Lövsta utegym.

En fullstor gymanläggning som är byggd för att passa alla åldrar oh långdistanslöpare. Förutom redskap för en allsidig träning finns här ett 3,2 km långt elljusspår. Öppet året runt.

 

21.  Hässelby Golf.

Klubben med en ledande miljöprofil och som fostrat både elitspelare och glada amatörer

 

22.  Lövsta skytteförening.                

Välkomna till Lövsta skytteförening. Kom och bekanta dig med föreningens idrott, som är pistolskytte. Är du intresserad så kan du erbjudas möjlighet att komma och prova på pistolskytte vid ett passande tillfälle efter överenskommelse.

 

23.  PRO Hässelby Villastad

Möt några medlemmar som berättar om föreningens spännande och omväxlande aktiviteter för stadsdelens seniorer.

 

24.  Hässelby Folkets hus.        

Träffa medlemmar och upptäck möjligheterna i ”Huset mitt i byn”.

 

25.  Hässelby Hembygdsförening.                  

Föreningens representanter finns på plats och informerar om sin verksamhet, programutbud och bokutgivning. Försäljning av böcker.

 

26.  Lövsta Koloniträdgårdsförening.                

Promenera i området och titta på alla fina koloniträdgårdar, stugor och fruktträd.

I föreningshuset Hultstugan hittar ni ett litet kafé där man förutom varma drycker serverar hembakta bullar och nygräddade våfflor

 

27.  Sinnenas Örtagård.

Ta en rundtur i örtagården och upplev denna oas med alla dina sinnen. Här finns en imponerande samling av kända och mindre kända krydd- och mediinalväxter.

 

RIDDERSVIK

28.  Riddersviks 4H-gård.

Besök gården med alla dess djur. Här finns hästar, får, kaniner, höns och jättetrevlig personal.

 

29.  Darkroom.

Konstahallen Darkroom drivs av Ilkka Timonen och Ulla Gustavsson. I sin konsthall vill de visa konstnärer, fotografer och formgivare med en bredd av uttryck och tekniker, både de oväntade och de mer traditionella.

 

31. Fältrittklubben.

Hästar har funnits i Riddersvik sedan 1700-talet och Riddersviks Fältrittklubb har en mer än 50-årig historia på platsen. Stallets hästar har hela tiden varit ett uppskattat inslag i hagarna på gården. På årets Kyrkhamnsdag kan ni för en billig penning köpa prima gödsel tillverkad av klubbens egna kusar.

 

32.  Hantverksladan.

Kom in i ladan och träffa medlemmarna som berättar om sin verksamhet.  Här finns de som bl.a. sysslar med snickeri, digital slöjd, keramik, vävning och silversmide.

I Hantverksladan kan du även besöka deras Hantverkskafé som på söndagar serverar "stark kaffe eller te, goda bullar, varmkorv, soppa och ibland med hembakat".

 

33.  Riddersviks herrgård.

Herrgårdsbyggnaden uppfördes 1762 på platsen för ett litet torp, Flottvik och gården fick strax därefter namnet Riddersviks gård. 

I dagsläget används själva herrgårdsbyggnaderna i en uppskattad hotell- och konferensverksamhet men dessvärre har de inte möjlighet att delta i årets Kyrkhamnsdag.

 

 33.  Tempeludden.

Väster om Riddersvik anlades under slutet av 1700-talet en trädgård i engelsk stil, "Engelska parken". På en udde i Mälaren byggde man här ett åttkantigt lusthus som fick benämningen Templet. Lusthusbyggnaden, som gett udden dess namn, uppfördes under slutet av 1700-talet och var en plats ämnad för "lust och nöje". Förutom spontana besök hade man även här olika slag av möten och sammankomster. Bland annat träffades här ofta en grupp av dåtidens "kändisar" för dryfta retorik och vältalighet. Man tränade sig också i att samtala om "religiösa och andliga ting". Bland de många som deltog i dessa möten fanns exempelvis Carl Jonas Love Almquist, Per Daniel Amadeus Atterbom och Johan August Hazelius. Många av parkens stora träd stammar från tiden då dessa herrar möttes här på platsen - några av träden var nog ganska nyfödda medan andra redan hunnit bli mer än 100 år.

 

34.  Bäckravinen.

Ravinen som omsluter den vindlande bäckfåran är ett säreget och fantastiskt litet stycke "vild" natur, mitt i staden. Förutom en väldigt spännande växtlighet med flera rara arter finns här ett ovanligt rikt djurliv, inte minst fågelliv. Vill man luppleva fåglarnas olika sånger ska man en vår- eller försommardag vandra från Riddersviks herrgård, genom Engelska parken och längs bäckravinen ner till Mälarens strand. Då har man på en knapp kilometer hört fler fågelarter än de flesta noterar under ett helt liv.

I ravinen låg tidigare Lövsta vattenkvarn. Den upptas i mantalslängden första gången 1749 och tillhörde då Lövsta by. På kartor från denna tid benämnes den "Squaltkwarn" och låg då vid den norra av de två åar som då letade sig ner till Lövstabukten. Under 1800-talets första hälft flyttades kvarnen till den södra ån där den låg kvar fram till den revs i slutet av tiden för första världskriget. Idag återstår endast grunden av av kvarnen men den finns bevarad på bilder från 1900-talets allra första år.

 

TILLBAKA I LÖVSTA

35.  Skärmflygning.

Via nedfarten från Lövstavägen, alldeles invid båtklubbarna, kommer man efter 50 - 100 meter fram till de stora deponihögarna. Där finns Fenix Skärmflygsklubb som berättar om verksamheten och visar hur det går till när de som kan flyger på riktigt.

  

OBS! Lämna gärna bilen hemma. 

Lättast att komma hit kommunalt är att

åka buss 541 eller 119 till Kråkbärsgränd eller Lingonrisgränd och gå genom skogen till Koloniträdgårdarna (röd prickadlinje på kartan ovan).

Där kan man fortsätta promenaden mellan evenemangets alla programpunkter eller hoppa på någon av de bussar som går runt i området.

Mam kan även gå av bussarna på hållplatsen Riddersvik och därifrån gå 75 m till våra pendelbussar vid Riddersviks Allé.

 

Tänk på att många i området ej kan ta kontokort men de flesta har Swish .